Alexia Bertrand
Waarvoor ik sta:
Na bijna 9 jaar een boeiende en veeleisende carrière als advocaat te hebben gehad, voelde ik de drang om me te richten op maatschappelijke kwesties en verandering teweeg te brengen. Eind 2011 werd ik adviseur op het kabinet van toenmalig vice-premier Didier Reynders voor justitie, asiel en immigratie en economische zaken. Vier jaar later werd ik zijn kabinetschef.
Ik nam intussen ook een persoonlijk politiek en liberaal engagement op. Ik wou dingen veranderen en impact hebben door op een macro-economisch niveau te denken. Dat deed ik in mijn gemeente, Sint-Pieters-Woluwe, en in het Brussels parlement, waar ik fractieleidster was voor MR.
In 2022 vervoegde ik ook de Vlaamse liberalen en nam ik voor Open Vld het mandaat op van Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming in de federale regering. Die stap binnen de liberale familie, van een Franstalige naar een Nederlandstalige partij, deed niemand mij ooit voor. Terwijl het voor mij net een heel logische stap was en ik geloof dat meer mensen dit zouden moeten doen.
Werken moet beloond worden, iedereen verdient excellent onderwijs, en Brussel verdient beter. Ondanks alles wat er gezegd wordt, blijf ik geloven, zonder naïviteit, dat politiek een geweldig engagement is als het serieus en integer wordt uitgevoerd.
Wat mij drijft zijn mensen. Mensen en hun verhalen, mensen en hun ideeën. Ik luister graag naar mensen en denk heel graag na over hoe ik hun wereld, onze wereld, beter kan maken.
Mijn realisaties:
Als staatssecretaris voor Begroting heb ik er steeds voor gestreden om de staatsfinanciën op het juiste pad te krijgen. Niet alleen bij de grote begrotingsgesprekken tijdens de begrotingsopmaak en -controle, maar elke dag opnieuw. Bij elk dossier dat op mijn bureau belandde, heb ik me de vraag gesteld: is dit wel of niet ok voor onze begroting?
De federale regering heeft de afgelopen legislatuur een inspanning geleverd van 11 miljard euro: we zijn daardoor op de goede weg om aan de Europese normen te voldoen. En dat zonder extra belastingen op te leggen aan de middenklasse. Zonder de liberale familie aan de onderhandelingstafel was dat onmogelijk geweest.
Dankzij de liberalen hebben we ook de flexi-jobs uitgebreid, de historische crisisbelasting verlaagd en de regels voor nachtwerk versoepeld. We hebben ervoor gezorgd dat ons licht niet uitgaat en hebben de werking van de kerncentrales Doel en Tihange verlengd, we hebben de btw op gas en elektriciteit verlaagd van 21% naar 6% en de minimumpensioenen verhoogd. En bovendien hebben we 300.000 banen gecreëerd.
Als staatssecretaris voor Consumentenbescherming heb ik ervoor gezorgd dat spaarrekeningen transparanter werden en dat er duidelijkheid kwam voor de plaatsing van geldautomaten in elke gemeente. De rode draad in mijn beleid voor consumenten is daarnaast altijd bewustzijn geweest. Bewuste consumenten maken betere keuzes en staan sterker in hun schoenen als er iets fout zou lopen bij hun aankoop. Mijn motto is dan ook BE.COCO: Wees een Bewuste Consument, Soyez un COnsommateur COnscient, BE a COnscious COnsumer!
Naast mijn bevoegdheden bleef ik ook de vinger aan de pols houden op het terrein, bij onze burgers en bedrijven. Ik luisterde naar hen en sprak hen ook over verschillende thema’s toe. Zo ging ik een aantal keer in op het steeds groeiende fenomeen van het populisme in onze samenleving. Wat is het, hoe herkennen we het, wanneer wordt het gevaarlijk en hoe kunnen we er ons voor behoeden? Ik sprak ook voor heel veel netwerken van bijzondere vrouwen over mijn ervaringen als vrouw in de professionele wereld en de politiek. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de aanwezigheid van vrouwen in beide werelden voor een enorme verrijking kan zorgen. Mannen en vrouwen denken en handelen anders. Niet beter of slechter, maar anders. En die verschillende manieren om met zaken om te gaan kan organisaties een echte boost geven.
Mijn Visie:
We hebben meer dan ooit een sterke liberale familie nodig.
-
De tewerkstellingsgraad naar omhoog trekken en de weggeefcultuur stopzetten.
-
Om de begroting en ons land opnieuw financieel gezond te maken, moeten er meer mensen aan de slag. Iedere persoon die niet langer afhankelijk is van een vervangingsinkomen, brengt de staat 28.000 euro op per jaar.
-
-
Meer nettoloon geven aan diegenen die werken.
-
Om meer mensen aan de slag te krijgen, moet het verschil tussen werken en niet-werken vergroten. Minstens 500 euro netto.
-
-
Van veiligheid en justitie een prioriteit maken, ook in de moeilijke buurten.
-
Brussel moet terug een veilige, propere stad worden. Waar onze kinderen in een gezonde omgeving kunnen opgroeien.
-
-
Een evenwichtig mobiliteitsbeleid, en niet enkel een anti-autobeleid
-
Onze mobiliteit moet beter, duurzamer en efficiënter. Een gezonde mix tussen de bus, de fiets, de auto, de metro en de tram.
-
-
Opdat onze ondernemers en onze zelfstandigen beter ondersteund zouden worden
-
Een ondernemersvriendelijk klimaat voor onze zelfstandigen. We moeten de regelneverij afschaffen en de fiscale druk verlagen
-
-
Investeren in de klimaattransitie
-
Inzetten op innovatie. We moeten de uitdaging van de klimaatverandering als een opportuniteit zien. Bijvoorbeeld op vlak van renovatie zijn de noden in het BHG immens. Het BHG telt relatief veel oude woningen die niet energiezuinig zijn. 70% van voor ‘45. Weinig recente woningen. De noodzakelijke renovatiegolf zal voor extra tewerkstelling zorgen in het Gewest, mits er ingezet wordt op de ontwikkeling van de technische skills die de sector nodig heeft.
-
-
Onze begroting gezonder maken en de Staat efficiënt beheren zonder bijkomende belastingen
-
Om ons land financieel gezond te houden, moeten we ons begrotingstekort reduceren en inzetten op de noodzakelijke hervormingen op vlak van pensioen, gezondheidszorg en fiscaliteit. De belanstingsdruk is al bij de hoogste in Europa, daarom moeten we kijken naar het verminderen van de uitgaven, in plaats van nieuwe inkomsten in de vorm van hogere belastingen.
-
-
We willen geen ellelange communautaire onderhandelingen, maar in tegendeel, snel de dringende hervormingen opstarten.
Lijst:
Op 9 juni trekken we met z’n allen naar de stembus.
​
U vindt mij op de 4e plaats van de gemeenschappelijke liberale Kamerlijst in Brussel.
​
Een gemeenschappelijke lijst van Open Vld en MR, van Nederlandstalige en Franstalige liberalen, dat is een primeur! En die brachten we op woensdag 6 maart 2024 op de Grote Markt in Brussel, in aanwezigheid van beide partijvoorzitters: Georges-Louis Bouches en Tom Ongena en in aanwezigheid van premier Alexander De Croo.
​
Onze verenigde liberale familie is vandaag, meer dan ooit, nodig.
​
Om ondernemerschap aan te moedigen.
Om onze jongeren te ondersteunen.
Om onze fundamenten te verstevigen
Wil je graag een affiche of bord?
Dat kan!
Mail naar campagne@alexia2024.be
via onderstaand contactformulier: