top of page
Mijn blauwe draad
IMG_4106-Edit.jpg

Hoe het begon

Wat mij drijft zijn mensen. Mensen en hun verhalen, mensen en hun ideeën. Ik luister graag naar mensen en denk heel graag na over hoe ik hun wereld, onze wereld, beter kan maken. Door hen samen te brengen, door samen te werken en door de zaken samen aan te pakken en te verbeteren. 

Een engagement opnemen is daarom altijd heel logisch geweest voor mij. Als 16-jarige zat ik al in het Europees Jeugdparlement en maakte ik samen met jongeren uit heel Europa kennis met ons democratisch proces. Daarnaast was ik ook enkele jaren gidsenleidster, een fantastische ervaring die ik nog steeds bijzonder koester.

Na mijn rechtenstudies aan de UCL begon ik mijn professionele carrière aan de balie, bij een internationaal advocatenkantoor, waar ik gespecialiseerd was in ondernemingsrecht. Ik combineerde die job met een functie als assistent handelsrecht aan de UCL. Zo bleef ik verbonden met de academische en wetenschappelijke wereld en bleef ik in contact met studenten en hun frisse ideeën. Op een dag nam ik deel aan een welsprekendheidswedstrijd van een interuniversitaire bestuursopleiding, waar de jury me meegaf dat ze iemand hoorden die ze op een dag in de politiek zouden terugzien. En dat idee bleef hangen...

Foto B.jpg
IMG_4902.jpg

Intussen kreeg ik in 2004 de kans om in de Verenigde Staten te studeren, waar ik een Master of Laws behaalde aan de Harvard University en me specialiseerde in onderhandelingstechnieken. Zo ontdekte ik de kunst van constructief onderhandelen en ontdekte ik hoe je waarde kan creëren voor alle betrokken partijen. Ik ontdekte er ook de Amerikaanse stijl van lesgeven, gebaseerd op participatie en dialoog. Ook de sterke ondernemingsgeest, het geloof dat iedereen kan slagen door hard te werken, het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de toekomst, bleven me bijzonder bij. Tijdens mijn masteropleiding aan Harvard nam ik ook deel aan het PLAP, het Prison Legal Assistance Program.

Toen ik terugkwam, wou ik graag het beste van het Amerikaanse systeem naar België brengen: het Amerikaanse enthousiasme, ondernemingszin en vertrouwen maar ook het onderwijs dat aanzet tot kritisch denken en waar sport een grote rol speelt. Ik bleef echter heel realistisch over de keerzijde van die medaille en prijs me ook om heel veel redenen bijzonder gelukkig dat ik in België leef. Het Amerikaans welvaartssysteem bijvoorbeeld, biedt veel mensen absoluut geen sociale zekerheid. En ook hun gezondheidszorgsysteem staat mijlenver van het onze. Zo moet je er vaak maanden wachten op een doktersafspraak en is het bovendien zeer duur...

20240309_groeicongres-8.jpg
Waarom politiek

Waarom politiek?

Professioneel keerde ik terug naar de balie als advocaat. Maar de drang om verbinding te zoeken met anderen en om nieuwe mensen te ontmoeten, bleef. Zo raakte ik betrokken bij de aanwervings- en diversiteitscomités binnen mijn advocatenkantoor en kon ik er mee voor zorgen dat vrouwen met een gezin meer flexibiliteit kregen om zich te blijven ontwikkelen door gezin en werk gemakkelijker te combineren. Ik dacht in die jaren ook veel na over wat ik meer kon doen en de feedback van de wedstrijd destijds bleef door mijn hoofd spoken. Na negen jaar aan de balie besloot ik uiteindelijk de professionele stap naar de politiek te zetten.

Op 6 december 2011, bij de vorming van de regering na 541 dagen crisis, solliciteerde ik bij toenmalig vice-premier Didier Reynders. Enkele weken later werd ik zijn adviseur voor justitie, asiel en immigratie en economische zaken. Eind 2015 werd ik zijn kabinetschef.

About

Ik nam intussen ook een persoonlijk politiek en liberaal engagement op. Ik wou dingen veranderen en impact hebben door op een macro-economisch niveau te denken. Dat deed ik in mijn gemeente, Sint-Pieters-Woluwe, en in het Brussels parlement, waar ik fractieleidster was voor MR. In 2022 vervoegde ik ook de Vlaamse liberalen en nam ik voor Open Vld het mandaat op van staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming in de federale regering. Die stap binnen de liberale familie, van een Franstalige naar een Nederlandstalige partij, deed niemand mij ooit voor. Terwijl het voor mij net een heel logische stap was en ik geloof dat meer mensen dit zouden moeten doen. Binnen de regering strijd ik elke dag voor consumentenrechten en zorgde ik er mee voor dat de federale begroting opnieuw op het juiste pad geraakt. Bij elke uitgave die op mijn bureau passeert, stel ik mij de vraag of dit goed is voor onze begroting. Op basis daarvan lever ik een positief of negatief begrotingsakkoord af. 

De vraag of politiek een beroep is, staat natuurlijk open voor discussie. Maar als je het echt goed wil doen, heb je daar tijd en sérieux voor nodig. Wie serieus, integer, professioneel en verantwoordelijk ‘aan politiek doet’, krijgt veel voldoening terug en kan politiek dicht bij de mensen brengen. En dat is waar het voor mij finaal om draait. Daar zal ik me voor blijven engageren en dat is wat u elke dag van mij mag verwachten.

Mijn mini cv

Mijn mini-CV

 • November 2022: Staatssecretaris van Begroting en Consumentenbescherming voor OpenVLD

 • 2019: Fractieleidster voor MR in het Brussels Parlement

 • 2018: Gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Pieters-Woluwe, kandidate voor burgemeester

 • April 2014: Kandidate voor de federale verkiezingen op de een na laatste plaats op de lijst onder leiding van Didier Reynders

 • Januari 2013: Verkozen tot voorzitter van de MR van Sint-Pieters-Woluwe

 • Oktober 2012: Verkozen tot gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe

 • Februari 2012: Adviseur van het kabinet van vice-premier Didier Reynders

 • 2005-2012: Advocate vennootschapsrecht in een internationaal advocatenkantoor in Brussel

 • 2005: Wetenschappelijke medewerkster aan KU Leuven voor "Negotiation Workshop" met professor Alain Verbeke 

 • 2004-2005: Master in de rechten aan Harvard University (V.S.) en geslaagd voor het balie-examen van New York

 • 2002-2004: Advocate in een internationaal advocatenkantoor in Brussel en assistent handelsrecht aan de UCL

 • 2002: Afgestudeerd in de rechten aan de UCL (magna cum laude)

Getuigenissen

Sven Gatz

Minister Brussels Hoofdstedelijk Gewest

"Ik leerde Alexia een jaar of 5 geleden kennen in het Brussels Parlement en ik wist meteen: dit is een politiek talent. Onze democratie en ons land hebben gedreven, deskundige en geëngageerde mensen nodig. Alexia is zo iemand."

“Ze is de beste vrouw op de beste plaats. Ze heeft goede contacten in het zuiden van het land, ze kent onze partij goed, ze wordt gerespecteerd en heeft kilometers op de teller.”

Onderwerp.png

Egbert Lachaert

Federaal Parlementslid

bottom of page