top of page
Zoeken

Regering vraagt bijsturing in spreiding nieuwe geldautomatenDe federale regering heeft een brief gestuurd aan Batopin omdat er wat schortte aan de spreiding van geplande nieuwe geldautomaten. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand woensdag, na berichtgeving van het VRT-consumentenprogramma WinWin. Het samenwerkingsverband van de vier grootbanken voor geldautomaten sleutelt inmiddels aan de plannen en hoopt nog voor de lente te kunnen landen met een akkoord over de locaties.

Vorig jaar eind maart bereikten de federale regering en de financiële sector een akkoord over een verbeterde toegang tot geldautomaten. In elke gemeente zal minstens één automaat aanwezig moeten zijn, er komt een 200-tal nieuwe automaten bij.


Staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en minister van Financiën Vincent Van Peteghem hebben inmiddels een brief gestuurd naar Batopin, omdat ze vroegtijdig al wat problemen bespeurd hadden. Volgens de woordvoerster van Bertrand bleek dat niet op alle geplande exacte locaties, er ook effectief een automaat zou komen.


"Doordat er verschuivingen zijn, klopt het spreidingsplan niet meer", aldus woordvoerster Nele Matthys. "Daarom moeten ze opnieuw aan de tekentafel gaan zitten met de Nationale Bank. De hoofddoelstelling blijft dat iedereen gemakkelijk aan zijn geld kan. Daarom wordt het goed opgevolgd en is er vroegtijdig actie ondernomen." De Nationale Bank had aanbevelingen gedaan over locaties.


Volgens Marie Janart, verantwoordelijke locaties bij Batopin, draait de discussie enkel rond de laatste tientallen extra automaten. Batopin respecteert de geest van het protocol, maar had een ander voorstel dan de Nationale Bank, klinkt het. Beide partijen zaten in november al eens samen, maar dat bleek niet voldoende. Sinds ontvangst van de brief eind vorig jaar, zijn al "een heel aantal zaken herbekeken". Ook deze week is er overleg met de Nationale Bank, aldus Janart.


"We plannen om volgende week opnieuw contact te hebben met de kabinetten. We hopen om voor de lente te kunnen landen met een finaal akkoord over alle locaties."  Er zijn soms meningsverschillen omdat Batopin bijvoorbeeld in contact staat met de lokale besturen en burgers en ook op plaatsen aanwezig wil zijn waar mensen cash zoeken, klinkt het.


Belga

0 weergaven

Comments


bottom of page