top of page
Zoeken

Staatssecretaris Bertrand presenteert "begrijpbare begroting"



Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand heeft dinsdag een infographic voorgesteld die de Belgische begroting begrijpbaar moet maken voor de bevolking. Op een dynamische manier worden inkomsten en uitgaven voor 2024 voorgesteld, op basis van de officiële begrotingsdocumenten. Men kan ook doorklikken voor extra informatie rond de verschillende begrotingsposten. "Het is een heel belangrijk project, want op deze manier worden burgers zich beter bewust van de uitdagingen waar we voor staan", verklaarde de staatssecretaris.


Het initiatief komt van Bertrands voorgangster Eva De Bleeker, maar ook haar opvolgster staat 100 procent achter het project. "Mensen weten dat ze belastingen betalen en zijn zich bewust dat die dienen om de uitgaven van de staat te betalen, maar daar stopt het vaak", aldus Bertrand. Uit de infographic leert men bijvoorbeeld in één oogopslag dat de ontvangsten van de sociale zekerheid (89,6 miljard) bijlange niet volstaan om de uitgaven (140,2 miljard) te dekken. Of dat er van de 274 miljard euro aan begrotingsuitgaven, slechts 37,2 miljard euro bestemd is voor de federale overheid. De rest gaat naar gewesten, gemeenschappen, Europa, rentelasten, enzovoort... "We hopen dat burgers zich beter bewust zullen worden van de uitdagingen waar we voor staan, bijvoorbeeld rond de pensioenen, en op die manier ook zullen begrijpen dat er hervormingen nodig zijn", besloot Bertrand.


Burgers die de infographic willen raadplegen, moeten wel wat moeite doen door te surfen naar de website van Bosa.be, de FOD Beleid en Ondersteuning. Via het thema "Begroting en Boekhouding" vindt men de infographic terug. Bertrand sluit niet uit dat er op termijn een aparte website komt die de begroting begrijpbaar voorstelt. Ook aan een campagne voor meer naamsbekendheid werd nog niet gedacht, zegt ze, "maar we staan open voor alle suggesties". 


De cijfers op de website zullen worden aangepast naargelang de begroting wordt gewijzigd in het parlement. Ook inhoudelijk kunnen er nog aanpassingen komen, klonk het, bijvoorbeeld rond realisaties.


Belga

3 weergaven
bottom of page