top of page
Zoeken

Staatssecretaris Bertrand waarschuwt voor gevaarlijke kleding uit China
Eén op de zes kledingstukken die uit China afkomstig zijn, bevatten chemische stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarvoor waarschuwt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) maandag. Ze pleit voor betere controles en vraagt consumenten om zich bewust te zijn van wat ze kopen.

Uit controles die door de lidstaten van de Europese Unie worden uitgevoerd, blijkt dat één Chinees kledingstuk op zes chemische stoffen bevat. Het gaat concreet om kankerverwekkende stoffen als bisfenol, nikkel of chroom-6, die ook huidirritaties kunnen opwekken of hormoonverstorend kunnen werken. De cijfers zijn afkomstig van een studie die door Centexbel, het Belgische competentiecentrum voor textiel en kunststoffen, is uitgevoerd voor de Europese Commissie.


De studie toont ook aan de controles zelf niet overal even grondig worden uitgevoerd. Er wordt niet intensief genoeg gezocht naar gevaarlijke importproducten, waardoor het geen verschil maakt of je Chinese kleding rechtstreeks online in China koopt, op een lokale markt in Europa of in een winkel van merkkledij, zegt staatssecretaris Bertrand.


Ze vindt de resultaten van de studie "schokkend" en wil een betere doorstroming van informatie en efficiëntere controles. Daarom wil Bertrand de sector samenbrengen met de verschillende bevoegde inspectiediensten en haar collega's binnen de federale regering. Ze zal het punt na Nieuwjaar ook hoog op de agenda van het Belgische EU-voorzitterschap plaatsen.


"De controles moeten overal intenser en efficiënter worden en elk land moet werken met gelijke standaarden. Dat is bijzonder belangrijk, want eens een product op de Europese markt is, kan het via het vrij verkeer van goederen in eender welke winkel belanden", zegt Bertrand.


Ze geeft consumenten ook nog enkele tips mee om bewust aan te kopen. Zo raadt Bertrand aan om nieuw textiel altijd te wassen voor het eerste gebruik te overwegen om textiel met officiële milieukeurmerken te kopen, zoals het EU-milieukeurmerk. "Bij de fabricage van textiel met een dergelijk keurmerk is beperkt gebruik gemaakt van schadelijke chemische stoffen."

6 weergaven

Comments


bottom of page